Γιατρέ μου, δεν ακούω καλά.” Αυτή είναι η πρώτη φράση που λένε οι ασθενείς.

Τι είναι βαρηκοΐα;

Είναι η απώλεια της ακουστικής οξύτητας διαφόρων βαθμών. Υπάρχουν 3 τύποι βαρηκοΐας : η αγωγιμότητας, η νευροαισθητήριος και η μικτή. Στη βαρηκοΐα αγωγιμότητας παρουσιάζεται διαταραχή κατά τη μεταφορά του ήχου προς το έσω ους, όπου βρίσκεται και το ακουστικό νεύρο, ενώ στη νευροαισθητήριο βαρηκοΐα παρουσιάζεται διαταραχή στο έσω ους προς το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τελικά ποιο είναι το πρόβλημα;

Σχετίζεται με τον τύπο βαρηκοΐας που πάσχει ο κάθε ασθενής. Η πλειοψηφία των ενήλικων ασθενών με βαρηκοΐα αγωγιμότητας πάσχουν από βύσμα κυψελίδος στον έξω ακουστικό πόρο, διάτρηση του τυμπανικού υμένα και ωτοσκλήρυνση. Οι κυριότερες αιτίες νευροαισθητηρίου βαρηκοΐας των ενήλικων ασθενών είναι η πρεσβυακουσία, η λοίμωξη, η κληρονομικότητα, οι αυτοάνοσες παθήσεις, η επαγγελματική έκθεση σε θόρυβο και το ακουστικό τραύμα.

Στα παιδιά εμφανίζεται βαρηκοΐα αγωγιμότητας συνήθως λόγω εκκριτικής ωτίτιδας, όπου σχεδόν πάντα συνυπάρχουν και υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) και νευροαισθητήριος βαρηκοΐα, όταν υπάρχουν γενετικά αίτια, λοιμώξεις (π.χ. ανεμοβλογιά), τραύμα, έντονος θόρυβος, περιγεννητικά αίτια και ωτοτοξικότητα.

Τι εξέταση πρέπει να γίνει;

Είναι σημαντικό λοιπόν να γίνεται ένας ακοολογικός έλεγχος από τον/την ιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο που περιλαμβάνει την κλινική εξέταση ώτων και ρινοφάρυγγα (κυρίως όταν έχουμε βαρηκοΐα αγωγιμότητας), την τυμπανομετρία και φυσικά την τονική ακοομετρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο να γίνεται και ομιλητική ακοομετρία, όπου ελέγχεται η ακοή με ομιλητικά ερεθίσματα.

Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση αντιμετώπιση της βαρηκοΐας στα παιδιά είναι αναγκαία για την ανάπτυξη λόγου και ομιλίας.

Η μέτρηση της ακοής τουλάχιστον μία φορά στη ενήλικη ζωή μας αποτελεί η αρχή για την έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας των ενηλίκων και τη σωστή διαχείριση για την καλύτερη ποιότητα ζωής μας.

Δε θέλω να βάλω ακουστικό βαρηκοΐας. Γιατί είναι απαραίτητο;

Εφόσον ο ασθενής δυσκολεύεται να επικοινωνήσει στην καθημερινότητά του, είναι δυνατόν να ωφελήσει η χρήση του ακουστικού για ενίσχυση του ήχου. Επίσης, συχνά η βαρηκοΐα συνυπάρχει με εμβοές και το ακουστικό μπορεί να βοηθήσει και σε αυτές τις περιπτώσεις. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ακουστικά ικανά να βελτιώσουν οποιοδήποτε βαθμό ή τύπο βαρηκοΐας και διευκολύνει σχεδόν όλους τους ασθενείς.

Βιβλιογραφικές πηγές:

  • Αθανασιάδης-Σισμάνης, Α. (2011) Ωτορινολαρυγγολογία Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου. Μεταμόρφωση Αττικής: Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε.
  • Σκουλάκης, Χ. & Κολτσιδόπουλος, Π. (2011) Η Ωτορινολαρυγγολογία σε ερωτήσεις και απαντήσεις τεύχος πρώτο : το αυτί Μεταμόρφωση Αττικής: Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε.