Αρχικά, τι είναι η κυψελίδα ή κερί αυτιών;
Είναι ένα υγρό που παράγεται φυσιολογικά από τους αδένες του δέρματος που υπάρχουν στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού και προστατεύει το αυτί από μικρόβια, σκόνη και ακαθαρσίες και τα παρασύρει προς τα έξω.


Πρέπει να το καθαρίζουμε μόνοι μας με τη χρήση μπατονέτας;
Καλύτερα όχι,γιατί καθαρίζει ένα μέρος από το κερί, αλλά κυρίως το προωθεί βαθύτερα στο αυτί και δημιουργεί προβλήματα βαρηκοΐας ή τραυματισμούς.


Και πώς θα καθαρίσουμε τα αυτιά μας;
Ο πιο βέλτιστος τρόπος είναι με τη χρήση μιας πετσέτας και των δακτύλων μας, ώστε να κρατάμε καθαρό το εξωτερικό τμήμα του αυτιού, για λόγους αισθητικής. Σε περίπτωση που εμφανίζονται συμτώματα, όπως πόνος, αίσθημα πληρότητας, κνησμός, εμβοές ή βαρηκοΐα, είναι σκόπιμη η επίσκεψη σε κάποιον ιατρό ΩτοΡινόΛαρυγγολόγο για τον καθαρισμό των αυτιών και τη διάγνωση κάποιου παθολογικού προβλήματος.

Οι τρόποι καθαρισμού είναι:
Με ειδικά εργαλεία
Με αναρρόφηση
Με διακλυσμό νερού

βύσμα κυψελίδας που “βουλώνει” το αυτί

Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε σε ιατρό τα αυτιά μας;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η χρήση των ειδικών σκευασμάτων για να διαλύεται το κερί και οι οδηγίες που δίδονται από το θεράποντα ΩΡΛ σε κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού μία φορά το χρόνο, βοηθούν ώστε καθένας να αποφεύγει τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας κεριού στο αυτί (βύσμα κυψελίδας), η οποία δημιουργεί τα ανώτερα προβλήματα.

Βιβλιογραφία:

Clinical Practice Guideline (Update): Earwax (Cerumen Impaction) Executive Summary, Otolaryngology– Head and Neck Surgery 2017, Vol. 156(1) 14–29  American Academy of Otolaryngology—Head and Neck Surgery Foundation 2016 Reprints and permission: sagepub.com/journalsPermissions.nav DOI: 10.1177/0194599816678832