Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελεί ένα σημαντικό αισθητήριο όργανο και την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Το πρόσωπο κυρίως είναι ο καθρέφτης του οργανισμού μας. Δείχνει την ηλικία του ανθρώπου και αντικατοπρίζει την υγεία και την ψυχολογία του οργανισμού, όπως και την ασθένεια ή παραμέληση του εαυτού κατά τη διάρκεια των ετών.

Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται η προοδευτική απώλεια του λιπώδους ιστού, η ατροφία των εν τω βάθει ιστών (μύες και οστά) και δημιουργούνται οι γραμμές και οι ρυτίδες στο πρόσωπο και η χαλάρωση του δέρματος που οφείλονται σε διάφορους παράγοντες (φυσιολογική διαδικασία, ασθένεια, τρόπος ζωής, χρόνιο stress, κάπνισμα, έκθεση στον ήλιο). Επέρχεται λοιπόν η γήρανση, μία διαδικασία δυναμική και πολυπαραγοντική.

Κατέχοντας σωστή γνώση της ανατομίας του προσώπου και του τραχήλου, στόχος μας είναι η ενυδάτωση του δέρματος και η αναζωογόνηση και η βελτίωση της εικόνας στα πλαίσια του επιθυμητού.

Η αρχή είναι η διεξαγωγή κάθε τεχνικής από εξουσιοδοτημένα άτομα που έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη μεσοθεραπεία.

Τι είναι η μεσοθεραπεία;

Μεσοθεραπεία ή ενδοδερμοθεραπεία είναι μια μη επεμβατική, απολύτως ασφαλής μέθοδος παγκόσμιας εμβέλειας με την οποία γίνονται πολλαπλοί μικροί νυγμοί 0,5mm – 2mm στο δέρμα με μία πολύ λεπτή βελόνη ή βελόνες βάθους και ταυτόχρονα εγχύονται κάτω απο την επιφάνεια της επιδερμίδας μικρές ποσότητες βιταμινών, αμινοξέων, ενζύμων, υαλουρονικού οξέος ή άλλων ετερόλογων ή αυτόλογων συστατικών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Ως ιατρική διαδικασία εφαρμόστηκε πρώτα από τον Dr Pistor το 1958 και ο ίδιος το 1976 περιγράφει την τεχνική με τα εξής λόγια: “A little volume, a few times, and in the right place” – “Ένας μικρός όγκος, λίγες φορές και στο σωστό μέρος”.

Ενδείκνυται σε ενήλικα άτομα κάθε ηλικίας και φύλου στις περιοχές του προσώπου για αναζωογόνηση, τόνωση, ενυδάτωση και λάμψη αυτών λόγω:

  • αφυδάτωσης
  • ηλιακής γήρανσης δέρματος και φωτογήρανσης
  • χαλάρωσης
  • εμφάνισης γραμμών και ρυτίδων

Αποτελεί μία από τις πιο μοντέρνες και αποτελεσματικές τεχνικές αντιγήρανσης, που στοχεύει ακριβώς στην περιοχή που πάσχει και η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε άτομο ανάλογα με τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τους στόχους που θέτουμε.

Χρήση βουτουλινικής τοξίνης με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας
με σκοπό τη ρύθμιση της όψης και λιπαρότητας του δέρματος

Ο χρόνος μπορεί να είναι μεγάλος γιατρός, αλλά είναι απαράδεκτος αισθητικός.

Dorothy Parker, 1893-1967, Αμερικανίδα συγγραφέας & Κριτικός

Βιβλιογραφικές πηγές:

  • Sivagnanam G Mesotherapy – the french connection J Pharmacol Pharmacother. 2010 Jan-Jun; 1(1): 4-8.
  • Herreros Fernanda Oliveira Camargo, Moraes Aparecida Machado de, Velho Paulo Eduardo Neves Ferreira. Mesotherapy: a bibliographical review. An. Bras. Dermatol. [Internet]. 2011 Feb [cited 2019 Jan 22] ; 86( 1 ): 96-101.