Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελεί ένα σημαντικό αισθητήριο όργανο και την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Το πρόσωπο κυρίως είναι ο καθρέφτης του οργανισμού μας. Δείχνει την ηλικία του ανθρώπου και αντικατοπρίζει την υγεία και την ψυχολογία του οργανισμού, όπως και την ασθένεια ή παραμέληση του εαυτού κατά τη διάρκεια των ετών.

Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται η προοδευτική απώλεια του λιπώδους ιστού, η ατροφία των εν τω βάθει ιστών (μύες και οστά) και δημιουργούνται οι γραμμές και οι ρυτίδες στο πρόσωπο και η χαλάρωση του δέρματος που οφείλονται σε διάφορους παράγοντες (φυσιολογική διαδικασία, ασθένεια, τρόπος ζωής, χρόνιο stress, κάπνισμα, έκθεση στον ήλιο). Επέρχεται λοιπόν η γήρανση, μία διαδικασία δυναμική και πολυπαραγοντική.

Κατέχοντας σωστή γνώση της ανατομίας του προσώπου και του τραχήλου, στόχος μας είναι η ενυδάτωση του δέρματος και η αναζωογόνηση και η βελτίωση της εικόνας στα πλαίσια του επιθυμητού.

Η αρχή είναι η διεξαγωγή κάθε τεχνικής από εξουσιοδοτημένα άτομα που έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη μεσοθεραπεία.

Τι είναι η μεσοθεραπεία;

Μεσοθεραπεία ή ενδοδερμοθεραπεία είναι μια μη επεμβατική, απολύτως ασφαλής μέθοδος παγκόσμιας εμβέλειας με την οποία γίνονται πολλαπλοί μικροί νυγμοί 0,5mm – 2mm στο δέρμα με μία πολύ λεπτή βελόνη ή βελόνες βάθους και ταυτόχρονα εγχύονται κάτω απο την επιφάνεια της επιδερμίδας μικρές ποσότητες βιταμινών, αμινοξέων, ενζύμων, υαλουρονικού οξέος ή άλλων ετερόλογων ή αυτόλογων συστατικών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Ως ιατρική διαδικασία εφαρμόστηκε πρώτα από τον Dr Pistor το 1958 και ο ίδιος το 1976 περιγράφει την τεχνική με τα εξής λόγια: “A little volume, a few times, and in the right place” – “Ένας μικρός όγκος, λίγες φορές και στο σωστό μέρος”.

Ενδείκνυται σε ενήλικα άτομα κάθε ηλικίας και φύλου στις περιοχές του προσώπου για αναζωογόνηση, τόνωση, ενυδάτωση και λάμψη αυτών λόγω:

  • αφυδάτωσης
  • ηλιακής γήρανσης δέρματος και φωτογήρανσης
  • χαλάρωσης
  • εμφάνισης γραμμών και ρυτίδων

Αποτελεί μία από τις πιο μοντέρνες και αποτελεσματικές τεχνικές αντιγήρανσης, που στοχεύει ακριβώς στην περιοχή που πάσχει και η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε άτομο ανάλογα με τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τους στόχους που θέτουμε.

Ο χρόνος μπορεί να είναι μεγάλος γιατρός, αλλά είναι απαράδεκτος αισθητικός.

Dorothy Parker, 1893-1967, Αμερικανίδα συγγραφέας & Κριτικός

Βιβλιογραφικές πηγές:

  • Sivagnanam G Mesotherapy – the french connection J Pharmacol Pharmacother. 2010 Jan-Jun; 1(1): 4-8.
  • Herreros Fernanda Oliveira Camargo, Moraes Aparecida Machado de, Velho Paulo Eduardo Neves Ferreira. Mesotherapy: a bibliographical review. An. Bras. Dermatol. [Internet]. 2011 Feb [cited 2019 Jan 22] ; 86( 1 ): 96-101.