Ροχαλητό – Άπνοια

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα για το οποίο οι πάσχοντες αναγκάζονται να προσέλθουν στον ιατρό ή τους αναγκάζει το κοντινό τους περιβάλλον. Μπορεί να συνυπάρχει επίσης με το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου ΣΑΥΑ (άπνοια: διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα).

Οι ασθενείς ή/και το κοντινό τους περιβάλλον παραπονιούνται για δυνατό ροχαλητό στον ύπνο, κεφαλαλγία και σημαντική κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας που οδηγούν σε διαταραχές της προσοχής και απόδοσης στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επίσης η αύξηση του βάρους και η κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει τα συμπτώματα αυτά.

Τα αίτια είναι συνήθως αποφρακτικά κεντρικής ή περιφερικής αιτιολογίας και σχετίζονται τόσο με το κατώτερο όσο και με το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Στα παιδιά υπεύθυνες παθήσεις είναι συνήθως η υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και η υπερτροφία παρίσθμιων αμυγδαλών. Ενώ στους ενήλικες συχνά οφείλεται σε ρινική απόφραξη (πολύποδες, σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών, όγκοι).

Η ΩΡΛ εξέταση αποτελεί μέρος της διερεύνησης του ροχαλητού και της αποφρακτικής άπνοιας. Ο ασθενής πρέπει να ελεγχθεί ενδελεχώς με ενδοσκόπηση του ανώτερου αναπνευστικού και κρίνεται σημαντική η παραπομπή του ασθενούς για μελέτη ύπνου, με σκοπό να επιβεβαιωθεί και να αξιολογηθεί το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (ΣΑΑΥ).

Απαραίτητο για την αντιμετώπιση του ροχαλητού είναι και οι ασθενείς να βελτιώσουν τη σωματική τους κατάσταση και φυσικά τον τρόπο ζωής τους. Εν συνεχεία , αναλόγως με τα ευρήματα του ΩΡΛ ιατρού, δίδεται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Το ροχαλητό είναι συνηθισμένο, αλλά ιάσιμο σχεδόν πάντα.
Μη διστάζετε για μία ιατρική εξέταση που μπορεί να δώσει λύση άμεσα και αποτελεσματικά.

Βιβλιογραφικές πηγές:

  • Αθανασιάδης-Σισμάνης, Α. (2011) Ωτορινολαρυγγολογία Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου. Μεταμόρφωση Αττικής: Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε.
  • Χελιδόνης, Ε., Βελεγράκης, Γ., Μπιζάκης, Ι. & Χριστοδούλου, Π. (2002) Σύγχρονη ΩΡΛ. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης