Ας μιλήσουμε με ερωτήσεις και απαντήσεις

«Μου λένε ότι ροχαλίζω και το καταλαβαίνω κι εγώ όταν είμαι κουρασμένος. Έχασα κιλά αλλά το πρόβλημα συνεχίζεται. Υπάρχει λύση;;; «

 • Πρώτα απ’όλα να εξηγήσουμε τι είναι το ροχαλητό. Πρόκειται για το θόρυβο που ακούγεται κυρίως κατά τη δίοδο του αέρα στον ύπνο είτε από τη μύτη είτε από το στόμα λόγω της στένωσης του ανώτερου αεραγωγού. Φυσικά ένας υγιεινός τρόπος ζωής και άσκησης με σωστό σωματικό βάρος, καθώς και η αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος αποτελούν το υπόβαθρο για να την αντιμετώπιση του ροχαλητού, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και η κύρια αιτία.
 • Τα κύρια αίτια όμως είναι συνήθως αποφρακτικά και εμφανίζονται σε παιδιά και ενήλικες. Στα παιδιά οι υπεύθυνες παθήσεις είναι συνήθως η υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και η υπερτροφία παρίσθμιων αμυγδαλών, ενώ στους ενήλικες συχνά οφείλεται σε ρινική απόφραξη (πολύποδες, σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών, όγκοι).
 • Και ας έρθουμε στην απάντηση μας: υπάρχει λύση; Σχεδόν πάντα είναι ιάσιμο, με τη βοήθεια του ΩΡΛ ιατρού εντοπίζεται το πρόβλημα και ακολουθείται είτε συντηρητική είτε και χειρουργική θεραπεία.

Παπαδοπούλου – Αχιλλείου Ιωάννα, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος


«Έχω συχνούς πονοκεφάλους. Μου σύστησαν να επισκεφθώ έναν Ωτορινολαρυγγογόλο (ΩΡΛ) ιατρό. Τι σχέση έχει με αυτό;;;«

 • Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία ορίζεται ως ο πόνος που εντοπίζεται στο μέτωπο, στους οφθαλμούς, στη γνάθο, στις κροταφικές χώρες, στο τριχωτό της κεφαλής, στο κρανίο, στο ινίο ή στον αυχένα.
 • Υπάρχουν διαφόρων τύπων κεφαλαλγίας, όπως ημικρανία, τάσεος, προσωπαλγία.
 • Η ειδικότητα της ΩΡΛ σχετίζεται με την προσωπαλγία, δηλαδή έντονος πόνος στα μάτια, στα δόντια, στα μάγουλα, στη μύτη, στο μέτωπο με ή χωρίς τη συνύπαρξη ρινικής καταρροής ή συμφόρησης (μπούκωμα) και η οποία συνδέεται με τη πάθηση της ρινοκολπίτιδας ή παρραρινοκολπίτιδας. Πρόκειται για τη φλεγμονή του βλεννογόνου των κόλπων του προσώπου και ανάλογα με το ποιος κόλπος πάσχει ονομάζεται ιγμορίτιδα, σφηνοειδίτιδα,ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κοπλίτιδα. Αυτές ταξινομούνται με βάση τη διάρκεια σε οξεία και χρόνια και υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια που μας διευκολύνουν στη διάγνωση της ρινοκολπίτιδας. Είναι απαραίτητα η σωστή λήψη ιστορικού, η ενδοσκόπηση της μύτης και, εάν χρεαστεί, και ο απεικονιστικός έλεγχος (αξονική ή μαγνητική τομογραφία). Στη συνέχεια ακολουθείται συντηρητική (φαρμακευτική) ή/και χειρουργική αντιμετώπιση ανάλογα με τα ευρήματα.
 • Επομένως ανάλογα με τον τύπο της κεφαλαλγίας, εμπλέκεται και κρίνεται απαραίτητη και η ΩΡΛ εκτίμηση.

Παπαδοπούλου – Αχιλλείου Ιωάννα, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος


«Χρειάζεται να επισκεφθώ ΩΡΛ ιατρό, αλλά φοβάμαι την ενδοσκόπηση. Πονάει;;;»

 • Είναι λογικό σε ορισμένους ανθρώπους και κυρίως στα παιδιά, οποιαδήποτε επίσκεψη σε κάποιο ιατρό να δημιουργεί άγχος για την αναμενόμενη εξέταση.
 • Η ενδοσκόπηση στη μύτη και στο λάρυγγα γίνεται με τη χρήση ειδικών ενδοσκοπίων, τα οποία με τις κατάλληλες οδηγίες του ιατρού ενοχλούν ελάχιστα. Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης τοπικής αναισθησίας είτε στη μύτη είτε στο λάρυγγα, η οποία διαρκεί για μισή ώρα το πολύ και κάνει ακόμη πιο εύκολη την εξέταση χωρίς να ταλαιπωρείται ο ασθενής.
 • Εμπιστευτείτε τον ΩΡΛ ιατρό σας ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή εξέταση και θεραπεία στην πάθησή σας.

Παπαδοπούλου – Αχιλλείου Ιωάννα, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος


«Με ενοχλεί ένα μπούκωμα στη μύτη που ξεκινάει από το φθινόπωρο έως και την άνοιξη τα τελευταία χρόνια. Έχω χρησμοποιήσει διάφορα spray για τη μύτη χωρίς να έχω αποτέλεσμα. Τι μπορώ να κάνω;;;»

 • Προφανώς από τη στιγμή που υπάρχει ένα πρόβλημα που επηρεάζει την καθημερινότητα μας πρέπει να γίνει σωστή ιατρική εξέταση και αξιολόγηση από έναν ΩΡΛ ιατρό.
 • Η πιο συνηθισμένη πάθηση είναι εκείνη της ρινίτιδας, η οποία θα μπορούσε να σχετίζεται με αλλεργίες ή με παρατεταμένη χρήση των ρινικών εκνεφωμάτων (φαρμακευτική ρινίτιδα) ή με ανατομικά προβλήματα.
 • Η διάγνωση τίθεται με τη λήψη σωστού ιστορικού, την ενδελεχή ωτορινολαρυγγολογική εξέταση με την ενδοσκόπηση της μύτης, την πραγματοποίηση skin prick tests – δερματικών δοκιμασιών και εάν χρειαστεί RAST test (εξετάσεις αίματος για την εντόπιση κάποιου αλλεργιογόνου) και εάν κρίνεται απαραίτητο, την διενέργεια αξονικής τομογραφίας με ή χωρίς σκιαγραφικό και μαγνητικής τομογραφίας με παραμαγνητική ουσία, ανάλογα με την εντόπιση του προβλήματος.
 • Αναλόγως με την πάθηση που εντοπίζει, ο ιατρός ΩΡΛ καθοδηγεί τον κάθε ασθενή για συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση αυτής.
 • Εμπιστευθείτε τον ΩΡΛ ιατρό σας για να σας βοηθήσει.

Παπαδοπούλου – Αχιλλείου Ιωάννα, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος


«Τι είναι η ιγμορίτιδα;Πως την αντιμετωπίζω;;;»

Ο όρος αυτός αφορά τη φλεγμονή του βλεννογόνου του ιγμόρειου άντρου, δηλαδή με απλά λόγια:

 • η μύτη μας περιβάλλεται από αεροφόρες κοιλότητες, οι οποίες συνδέονται με αυτή διαμέσου πόρων.
 • Οι κοιλότητες αυτές είναι ο μετωπιαίος κόλπος, οι πρόσθιες ηθμοειδείς κυψέλες, οι οπίσθιες ηθμοειδείς κυψέλες, το γναθαίο ή ιγμόρειο άντρο και ο σφηνοειδής κόλπος.
 • Η οξεία ή χρόνια φλεγμονή αυτών ονομάζεται ρινοκολπίτιδα ή παραρρινοκολπίτιδα όταν αφορά πάνω από έναν από αυτούς και όταν αφορά έναν κόλπο από αυτούς ονομάζεται μετωπιαία κολπίτιδα, ηθμοειδίτιδα, ιγμορίτιδα και σφηνοειδίτιδα αντίστοιχα. Ενώ υπάρχει και η πανκολπίτιδα όταν πάσχουν όλοι.

Ας μην κουραζόμαστε λοιπόν με τους ορισμούς. Συνήθως οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, η ρινίτιδα, οι ανατομικές ανωμαλίες και άλλες οντότητες οδηγούν υποαερισμό των κοιλοτήτων και αδυναμία απομάκρυνσης της βλέννης μέσα από τις κοιλότητες, στάση και επιμόλυνση αυτής.

Επομένως όταν υπάρχει ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση, πόνος ή πίεση στο πρόσωπο (προσωπαλγία), οποσθορρινικές εκκρίσεις,υποσμία ή ανοσμία, πυρετός ή/και πυώδεις εκκρίσεις στην πρόσθια ρινοσκόπηση, αυτά αποτελούν μείζονα κριτήρια για την οξεία φλεγμονή που οφείλουν να οδηγήσουν τον ασθενή για περαιτέρω διερεύνηση σε κάποιο ΩΡΛ ιατρό.

Παρόμοια κριτήρια που διαρκούν πάνω 4 εβδομάδες (υποξεία) και πάνω από 12 εβδομάδες (χρόνια) πάλι θα πρέπει να οδηγούν τον ασθενή στον ΩΡΛ ιατρό με σκόπο τη βελτίωση και της ποιότητας ζωής του με τη επίλυση του προβλήματος.

Παπαδοπούλου – Αχιλλείου Ιωάννα, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος


Στείλτε μας τις απορίες σας