Εμβοές ώτων (tinnitus):
Σας ενοχλούν;

Η ΩΡΛ εξέταση μπορεί να βοηθήσει

Οι εμβοές (tinnitus) αποτελούν ένα καθημερινό και ενοχλητικό πρόβλημα που είναι απαραίτητος ο έλεγχος από ωτορινολαρυγγολόγο ΩΡΛ ιατρό.

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα και όχι πάθηση, όπου ο ασθενής περιγράφει ακουστικούς ήχους στα αυτιά ή στο κεφάλι μονόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα, χωρίς να προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Περίπου το 15% του πληθυσμού πάσχει από μόνιμες εμβοές, που δυσκολεύουν την ποιότητα ζωής τους και κυρίως τους ενοχλεί τις νυχτερινές ώρες.
Μπορεί να σχετίζεται με κάποια διαταραχή περιφερικής ή κεντρικής αιτιολογίας. Μπορεί να αποτελεί το πρώτο μοναδικό ή αρχικό σύμπτωμα μιας πάθησης. Δυστυχώς μερικές φορές γίνονται αντιληπτές, όταν πια η πάθηση έχει ήδη εγκατασταθεί.

Χωρίζονται σε:
1. Οι σφύζουσες εμβοές μπορεί να είναι αγγειακής ή μυικής αιτιολογίας (π.χ. ανεύρυσμα, αρτηριοφλεβώδεις διαμαρτίες, συρίγγια, όγκοι βολβού σφαγίτιδας), είναι συνήθως υποκειμενικές και η αίσθηση του ήχου είναι σαν το χτύπο της καρδιάς.
2. Οι μη σφύζουσες εμβοές δίνουν την αίσθηση στον ασθενή σα να ακούει σφύριγμα, φύσημα, ήχο από τζιτζίκια, βόμβο διαφορών συχνοτήτων και έντασης.

Είναι συνήθως υποκειμενικές και η αιτιολογία τους σχετίζεται με διαταραχές της ακουστικής οδού ή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μπορεί να συνυπάρχουν και με ίλιγγο.

Σημαντική είναι η λήψη σωστού ιστορικού, η παρουσία συστηματικής νόσου, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής (ωτοτοξικών φαρμάκων), η έκθεση σε θόρυβο, η ύπαρξη πρόσφατης λοίμωξης και το ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων. Στη συνέχεια απαραίτητη είναι η ενδελεχής ωτορινολαρυγγολογική εξέταση με την εξέταση των ώτων, τον ακοολογικό έλεγχο και την εξέταση του ρινοφάρυγγα. Εν συνεχεία ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί tripplex καρωτίδων, αξονική τομογραφία με σκιαγραφικό και μαγνητική τομογραφία ή αγγειογραφία με παραμαγνητική ουσία, καθώς και εργαστηριακές εξετάσεις αίματος (γενική εξέταση αίματος, γλυκόζη αίματος, εξέταση λιπιδίων, ανοσολογικός έλεγχος, έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών).

Η αντιμετώπιση αυτών ξεκινάει με την σωστή ενημέρωση από τον ιατρό και σωστή ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς. Η σύσταση για αποφυγή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ακετυλοσαλικυλικό οξύ και ερεθιστικών ουσιών, όπως καφείνη, νικοτίνη, τσάι, αναψυκτικά με καφεΐνη και σοκολάτα, καθώς και η μη έκθεση σε έντονο θόρυβο είναι σημαντική. Η ηχοκάλυψη των εμβοών κυρίως τις βραδινές ώρες (δηλαδή η εφαρμογή εξωτερικού ήχου για την κάλυψη των εμβοών) αποτελεί μια βολική μη φαρμακευτική μέθοδος αντιμετώπισης, για την ανακούφιση του προβλήματος.

Με τη βοήθεια του ΩΡΛ ιατρού, οι εμβοές δύναται να αντιμετωπιστούν.

Βιβλιογραφικές πηγές:
  • Αθανασιάδης-Σισμάνης, Α. (2011) Ωτορινολαρυγγολογία Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου. Μεταμόρφωση Αττικής: Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε.
  • Σκουλάκης, Χ. & Κολτσιδόπουλος, Π. (2011) Η Ωτορινολαρυγγολογία σε ερωτήσεις και απαντήσεις τεύχος πρώτο : το αυτί Μεταμόρφωση Αττικής: Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε.
  • Χελιδόνης, Ε., Βελεγράκης, Γ., Μπιζάκης, Ι. & Χριστοδούλου, Π. (2002) Σύγχρονη ΩΡΛ. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης
  • Anniko, M., Bernal-Sprekelsen, M., Bonkowsky, V., Bradley, P. & Lurato, S. (ed.) Arnold, W. & Ganzer, U. (ser. ed.) Ευρωπαϊκο Ιατρικό Εγχειρίδιο Ω τορινολαρυγγολογία Χειρουργική Κεφαλής & Τραχήλου Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης Κωνσταντινίδης, Ι. & Μπιζάκης, Ι. Εκδόσεις Ροτόντα. 2013.
  • Clinical Practice Guideline: Tinnitus American Academy of Otolangyngology – Head and NeckSurgery Foundation. 2014, Vol. 151(2S) S1 –S40