Ας μιλήσουμε για τις πλύσεις με ορό στη μύτη ή όπως ονομάζονται ρινικές πλύσεις ή ρινοπλύσεις.

Τι είναι λοιπόν οι ρινοπλύσεις ή ρινικές πλύσεις;

Είναι η πλύση της μύτης με κάποιο διάλυμα ή φυσιολογικό ορό, με σκοπό τον καθαρισμό αυτής για την καλύτερη υγιεινή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Γιατί τις χρειαζόμαστε;

Με τη βοήθεια αυτών απομακρύνονται μικροοργανισμοί, αλλεργιογόνες ουσίες, μολυσματικοί παράγοντες, κρούστες και εκκρίσεις, μειώνεται το οίδημα της περιοχής και πραγματικά ανακουφίζει τους χρήστες στην ρινική αναπνοή βοηθώντας στην ενυδάτωση αυτής. Ταυτόχρονα η καθαριότητα της μύτης βοηθάει να δράσουν καλύτερα διάφορες τοπικές θεραπείες, π.χ. κορτιζονούχα ή αποσυμφορητικά εκνεφώματα – σπρέυ. Χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων σε οξείες φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού, σε αλλεργικές και μη ρινίτιδες, σε ρινοκολπίτιδες, σε ρινοφαρυγγίτιδες και μετά από διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις στη μύτη.

Σε ποιες ηλικίες πρέπει να γίνονται οι ρινοπλύσεις;

Όλοι μπορούν να κάνουν πλύσεις στη μύτη, απλά ανάλογα την ηλικία και την πάθηση επιλέγουμε και την αντίστοιχη μέθοδο. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ασφαλείς και για τα βρέφη, τα παιδιά και τις εγκύους.

Πως γίνονται οι ρινοπλύσεις;

Υπάρχουν διάφορες συσκευές που μας βοηθούν να πλύνουμε τη μύτη μας και σχετίζονται με τον όγκο του ορού και την πίεση με την οποία τον απελευθερώνουν και η επιλογή τους γίνεται και με την ηλικία του κάθε ασθενή: απλές σύριγγες (καλύτερα 5ml για τα παιδιά και 20ml για τους ενήλικες), αμπούλες ή εκνεφώματα (σπρέι) με φυσιολογικό ή θαλασσινό νερό, διάφορες ειδικές συσκευές όπως ειδικές σύριγγες με ρύγχος σιλικόνης ή ειδικά μπουκάλια που πιέζονται. Ακόμη μερικοί κάνουν και εισπνοή του διαλύματος από τη μύτη για να την καθαρίσουν.

Η καλύτερη μέθοδος είναι πλύση στη μύτη με σκυμένο το κεφάλι πάνω από το νιπτήρα του μπάνιου και με τη χρήση οποιασδήποτε από τις παραπάνω συσκευές. Σημαντική σημείωση αποτελεί και η σωστή αποστείρωση αυτών των ειδικών συσκευών έπειτα από κάθε χρήση-ρινοπλύση.

Από μελέτες συστήνεται καλύτερα η ρινοπλύση να πραγματοποιείται με φυσιολογικό ορό ή με διάλυμα νερού με ειδικούς φακελίσκους που μετατρέπουν το νερό σε ισότονο (0,9%) ή υπέρτονο (2,2-3,5%) διάλυμα.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε πλύσεις στη μύτη;

Με την έναρξη κάποια λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, βοηθούνε οι ρινοπλύσεις με συχνότητα τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Υπάρχουν μέλετες που αναφέρουν ότι η καθημερινή χρήση των ρινοπλύσεων σε καταστάσεις ιογενών λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού βελτιώνει τόσο τα συμπτώματα της γρίππης όσο και τη διάρκεια αυτών. Και υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η χρήση ρινοπλύσεων με υπέρτονο διάλυμα ενδείκνυται στο COVID-19 με συμπτώμτα λοίμωξης από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (upper respiratory tract infection -URTI) και μπορεί να παίζει ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων και της διάρκειας ασθένειας στο COVID-19 (μείωση περίπου 2,5 ημερών).

“Δεν μπορώ να κάνω ρινικές πλύσεις. Με ενοχλούν.” Αναφέρουν λίγοι ασθενείς.

Λίγοι ασθενείς παραπονιούνται για αίσθημα πληρότητας, καύσους ή ευαισθησίας στην μύτη ή αίσθημα πληρότητας στο αυτί ή ωταλγία. Με τη βοήθεια του θεράποντος ιατρού οι ρινοπλύσεις δεν ενοχλούν σχεδόν καθόλου όταν γίνονται με το σωστό τρόπο. Λόγω της αποτελεσματικότητας αυτών, η πλειοψηφία των ασθενών τις πραγματοποιεί ευχάριστα.

Βάσει της βιβλιογραφίας έχει αποδειχθεί ότι οι ρινικές πλύσεις είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Η ρινική πλύση ή ο καθαρισμός μύτης με ορό είναι μία απλή διαδικασία που μόλις κάποιος τη μάθει, την εντάσσει πια ακόμη και στην καθημερινότητά του.

Βιβλιογραφικές πηγές:

  • Succar EF, Turner JH, Chandra RK. Nasal saline irrigation: a clinical update. Int Forum Allergy Rhinol. 2019;9(S1):S4-S8. doi:10.1002/alr.22330
  • Abdullah B, Periasamy C, Ismail R. Nasal Irrigation as Treatment in Sinonasal Symptoms Relief: A Review of Its Efficacy and Clinical Applications. Indian J Otolaryngol Head Neck Surg. 2019;71(Suppl 3):1718-1726. doi:10.1007/s12070-017-1070-0
  • Ramalingam S, Graham C, Dove J, Morrice L, Sheikh A. Hypertonic saline nasal irrigation and gargling should be considered as a treatment option for COVID-19. J Glob Health. 2020;10(1):010332. doi:10.7189/jogh.10.010332