Ιωάννα Σ. Παπαδοπούλου – Αχιλλείου
MD, MSc, ΩΡΛ ιατρός – Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου
Εμβοές ώτων (tinnitus):
Σας ενοχλούν;
H ΩΡΛ εξέταση μπορεί να βοηθήσει
Πρόκειται για ένα σύμπτωμα και όχι πάθηση, όπου ο ασθενής περιγράφει ακουστικούς ήχους στα ώτα ή στην κεφαλή μονόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα, χωρίς να προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Περίπου το 15% του πληθυσμού πάσχει από μόνιμες εμβοές, που δυσκολεύουν την ποιότητα ζωής τους και κυρίως τους ενοχλεί τις νυχτερινές ώρες.
Μπορεί να σχετίζεται με κάποια διαταραχή περιφερικής ή κεντρικής αιτιολογίας. Μπορεί να αποτελεί το πρώτο μοναδικό ή αρχικό σύμπτωμα μιας πάθησης. Δυστυχώς μερικές φορές γίνονται αντιληπτές, όταν πια η πάθηση έχει ήδη εγκατασταθεί.
Χωρίζονται σε:
- Οι σφύζουσες εμβοές μπορεί να είναι αγγειακής ή μυικής αιτιολογίας (π.χ. ανεύρυσμα, αρτηριοφλεβώδεις διαμαρτίες, συρίγγια, όγκοι βολβού σφαγίτιδας), είναι συνήθως υποκειμενικές και η αίσθηση του ήχου είναι σαν το χτύπο της καρδιάς.
- Οι μη σφύζουσες δίνουν την αίσθηση στον ασθενή σα να ακούει σφύριγμα, φύσημα, ήχο από τζιτζίκια, βόμβο, διαφορων συχνοτήτων και έντασης. Είναι συνήθως υποκειμενικές και μπορεί να συνυπάρχουν και με ίλιγγο. Η αιτιολογία τους μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές της ακουστικής οδού ή του κεντρικού νευρικού συστήματος, καθώς και με αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη.
Σημαντική είναι η λήψη σωστού ιστορικού, η παρουσία συστηματικής νόσου, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής (ωτοτοξικών φαρμάκων), η έκθεση σε θόρυβο, η ύπαρξη πρόσφατης λοίμωξης και το ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων. Στη συνέχεια απαραίτητη είναι η ενδελεχής ωτορινολαρυγγολογική εξέταση με την εξέταση των ώτων, τον ακοολογικό έλεγχο και την εξέταση του ρινοφάρυγγα. Εν συνεχεία ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί tripplex καρωτίδων, αξονική τομογραφία με σκιαγραφικό και μαγνητική τομογραφία ή αγγειογραφία με παραμαγνητική ουσία, καθώς και εργαστηριακές εξετάσεις αίματος (γενική εξέταση αίματος, γλυκόζη αίματος, εξέταση λιπιδίων και θυρεοειδούς, ανοσολογικός έλεγχος).
Η αντιμετώπιση αυτών ξεκινάει με την σωστή ενημέρωση από τον ιατρό και σωστή ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς. Η σύσταση για αποφυγή ερεθιστικών ουσιών, όπως καφείνη, νικοτίνη, τσάι, αναψυκτικά με καφείνη και σοκολάτα, καθώς και η μη έκθεση σε έντονο θόρυβο είναι σημαντική. Η ηχοκάλυψη των εμβοών κυρίως τις βραδινές ώρες (δηλαδή η εφαρμογή εξωτερικού ήχου για την κάλυψη των εμβοών) αποτελεί μια βολική μη φαρμακευτική μέθοδος αντιμετώπισης, ενώ υπάρχουν και φαρμακευτικές μέθοδοι με στόχο τη βελτίωση κυρίως της έντασης των εμβοών.
Με τη βοήθεια του ΩΡΛ ιατρού, οι ασθενείς ανακουφίζονται από τις εμβοές στην καθημερινότητά τους.
Βιβλιογραφικές πηγές:
Αθανασιάδης-Σισμάνης, Α. (2011) Ωτορινολαρυγγολογία Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου. Μεταμόρφωση Αττικής: Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε.
Σκουλάκης, Χ. & Κολτσιδόπουλος, Π. (2011) Η Ωτορινολαρυγγολογία σε ερωτήσεις και απαντήσεις τεύχος πρώτο : το αυτί Μεταμόρφωση Αττικής: Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε.
Anniko, M., Bernal-Sprekelsen, M., Bonkowsky, V., Bradley, P. & Lurato, S. (ed.) Arnold, W. & Ganzer, U. (ser. ed.) Ευρωπαϊκο Ιατρικό Εγχειρίδιο Ωτορινολαρυγγολογία Χειρουργική Κεφαλής & Τραχήλου Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης Κωνσταντινίδης, Ι. & Μπιζάκης, Ι. Εκδόσεις Ροτόντα. 2013.
Clinical Practice Guideline: Tinnitus American Academy of Otolangyngology – Head and NeckSurgery Foundation. 2014, Vol. 151(2S) S1 –S40
Dalrymple SN, Lewis SH, Philman S. Tinnitus: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2021 Jun 1;103(11):663-671. PMID: 34060792.